Lâm ‘chín ngón’: Đường đời giang hồ 2

Vụ án Năm Cam khép lại, Lâm mất hút trong giới giang hồ và dư luận.

Một người làm công trong quán thịt chó cho gia đình Lâm kể rằng: Sau tai nạn, Lâm chín ngón trở thành một con người khác hẳn, không nói, không cười, suốt nhiều năm chỉ ở lì trong một căn nhà nhỏ ở ngoại thành, không hề cho ai biết địa chỉ. Lâm không nhắc lại chuyện cũ nhưng đôi lúc, Lâm thở dài và nói một mình rằng: Ân oán giang hồ thì phải trả nhưng vẫn “cảm ơn trời” vì kẻ nào đó, dù có hiểm ác thì vẫn “hạ thủ lưu tình”, không làm tổn hại đến vợ con. Theo người giúp việc ở nhà Lâm thì Lâm tự vẫn tại trang trại của gia đình ở huyện Nhà Bè, tháng 10 năm 2006, kết thúc một cuộc đời giang hồ đầy bi kịch cũng lắm ai oán.

Những ngày cuối và cái chết bất ngờ

Những người làm công bất ngờ khi Lâm chọn cách từ giã cuộc sống, vợ con đau đớn như vậy. Không khoẻ mạnh, nhanh nhẹn như trước, nhưng Lâm cũng ít ốm đau. Tất nhiên, di chứng của những lần phẫu thuật, của thuốc gây tê, của những “trận chiến” vô tiền khoáng hậu với giới du đãng Sài thành trước năm 1975, cũng làm Lâm đau đớn khi tuổi đã cao, sức đã yếu và sức đề kháng bệnh tật đã gần hết.

Ông N.V.N. (56 tuổi, ngụ huyện Nhà Bè, TP. Hồ Chí Minh, người từng có mặt tại thời điểm gia đình phát hiện Lâm chết) cho biết: “Sau khi bị tạt axít, Lâm lui về ở ẩn tại huyện Nhà Bè, đoạn tuyệt hoàn toàn với cuộc đời giang hồ đầy duyên nợ. Nhưng những di chứng về lần bị tạt axít đã khiến Lâm thường xuyên đau đớn, cùng với cuộc sống tách biệt với bên ngoài đã làm Lâm mặc cảm. Để rồi, một ngày cuối tháng 10/2006, khi sự đau đớn và dằn vặt lên đến tột cùng, Lâm đã chọn cái chết để giải thoát cho mình. Cái chết này khiến cho người thân của Lâm đau đớn.

Đường đời gấp khúc của Lâm 'chín ngón' (kỳ cuối) - Ảnh 1

Hình ảnh cuối cùng nhiều người nhìn thấy Lâm là ở phiên toà xét xử Năm Cam.

Anh N.V.T. là người làm công cho gia đình Lâm ở trang trại cùng chủ nhân kể: “Nấu rượu xong, tôi nấu thêm nồi cám heo. Sau đó, tôi ra tắm cho heo. Tôi quay lại chỗ nồi cám heo thì nhìn thấy một cánh tay người giơ lên. Quá hoảng sợ, tôi cấp báo cho những người xung quanh và chính quyền địa phương biết. Cơ quan chức năng đã đến làm việc, vớt người trong nồi cám heo ra và xác định đó chính là Lâm. Liền sau đó, họ phong tỏa hiện trường, đồng thời triệu tập những người liên quan về trụ sở lấy lời khai. Sau đó, thi thể Lâm  được đưa về quán thịt chó tại đường 3/2 để phúng viếng và đưa đi hỏa thiêu tại lò thiêu Bình Hưng Hòa”.

Ông H.P.T. (cựu dân phòng tại quận 10, TP.HCM) cho hay: “Sau khi Lâm tự tử và chết ở huyện Nhà Bè, thi thể được đưa về nhà ở đường 3/2 (quận 10) để tổ chức tang lễ. Vào thời điểm trên, tôi có đến tang lễ để kiểm tra việc chuẩn bị tang lễ của gia đình. Sự ra đi của Lâm là cái chết của một giang hồ đã hết thời, một giang hồ không còn tìm được chỗ đứng và cái chết này là điều mà người thân của y đã dự báo trước. Tại tang lễ, người ta vẫn thấy một số đàn em trước đây của Lâm đến phúng viếng. Có lẽ, đám đàn em nghĩ rằng, đó là cái nghĩa, cái tình”.

Anh V.C.T. (ngụ quận Tân Bình, TP.HCM), người làm công ở quán thịt chó của gia đình Lâm bộc bạch: “Trước khi Lâm chết khoảng 4 tháng, tôi làm việc cho quán thịt chó  tại đường 3/2. Thật sự, thời gian đầu tôi không hề hay biết đó là quán của gia đình Lâm. Vì công việc ở đây là do vợ của Lâm cùng những người con chồng trước quản lý. Tôi xuống trang trại, nơi Lâm sống nhưng không lần nào thấy mặt Lâm.

Số là sau khi bị tạt axít, khuôn mặt Lâm biến dạng hoàn toàn, lại mang trong mình hội chứng tâm thần nên Lâm lánh về một nơi yên tĩnh để sống, cũng là để tránh sự trả thù của các băng nhóm giang hồ. Tại nơi Lâm sống những ngày cuối đời, có thêm hai người làm công, sống với y rất thân tình. Tôi cũng là người có thắp nhang cho Lâm khi Lâm qua đời. Mãi đến lúc Lâm chết, tôi mới biết ông chủ của quán thịt chó nơi mình đang làm việc chính là Lâm chín ngón – một giang hồ khét tiếng ở Sài Gòn trước đây. Sau khi Lâm chín ngón chết, vợ Lâm trở về sống bình dị tại quán thịt chó tại đường 3/2 và không mảy may đề cập lại chuyện của chồng mình dù được không ít người hỏi tới”.

Đường đời gấp khúc của Lâm 'chín ngón' (kỳ cuối) - Ảnh 2

Quán thịt chó nơi Lâm cùng vợ con kinh doanh một thời gian trước khi Lâm tự vẫn ở trong trại thuộc huyện Nhà Bè.

Bên kia giông tố

Trong một lần tình cờ, PV báo ĐS&PL gặp bà K.L. là vợ của Lê Ngọc Lâm. Người đàn bà này rất đẹp, cũng là người gốc Bắc. Điều đó lý giải vì sao, khi được tự do, Lâm đã tìm đến bà, khi đó bà đã có một đời chồng và có con mà vẫn lấy nhau. Sau khi trở thành nạn nhân bất đắc dĩ của Năm Cam, gia đình đã “tậu” trang trại ở Nhà Bè để cho Lâm khuây khỏa, vui thú tuổi già mà vượt qua mặc cảm.

Tuy nhiên, cuộc sống với Lâm lúc đó không còn bao nhiêu ý nghĩa. Đối thủ đã chết, chẳng giúp gì được vợ con, lại là gánh nặng cho họ nên Lâm nhiều lần có ý rời xa cuộc sống. Biết được điều đó, bà K.L. đã cho người ở cùng với chồng, luôn để ý động thái của chồng và đã một vài lần cứu Lâm thoát cái chết. Lâm cũng đã từng nắm tay vợ, gạt nước mắt nói rằng, “anh không muốn làm gánh nặng cho đời em và con cái”. Thế nhưng, người phụ nữ đã từng dám lấy giang hồ làm chồng thì không bao giờ hối hận và sợ trách nhiệm. Bà đã động viên chồng sống để chứng kiến con cái lớn và sống tốt như thế nào…

Tiếp PV, bà K.L. kể về tình yêu đặc biệt của mình với người đàn ông mà giới giang hồ trước và sau năm 1975 đều biết danh. “Tôi quen anh Lâm từ khi còn trẻ, cùng là dân di cư. Tôi ấn tượng về anh là người trắng trẻo, cao lớn, khá trầm, ít nói. Gặp tôi, anh thường nhìn tôi mình rất lâu rồi không nói gì. Thuở ấy, tôi, một cô gái người Bắc Ninh có cái tên của loài sen vàng, thanh cao rất xinh đẹp, nước da trắng, dáng người cao, giọng nói cực kỳ dịu dàng, trầm ấm là mục tiêu “tấn công” của rất nhiều chàng trai. Đặc biệt sau này, anh Lâm kể với tôi là anh say mê nụ cười tỏa nắng của tôi từ ngày gặp tôi lần đầu tiên”.

Nếu so với những tên tuổi cùng thời Sơn Đảo bị Y caleet giết, Đại Cathay mất tích, Điền Khắc Kim phải chết trong cô đơn, Dung “Hà” bị Năm Cam bắt chết, Năm Cam bị xử tử hình thì đoạn kết của Lâm có phần bớt bi thảm hơn, nhưng cũng gây đau đớn cho người thân không kém. Dù sao, Lâm cũng được sống những ngày cuối đời trong vòng tay yêu thương, sự chăm sóc tận tình của vợ con. Tất nhiên, Lâm tự vẫn nhưng cái chết đó cũng là một sự ra đi thanh thản của người đã trả nợ đời.

Đệ tử một thời của Lâm chín ngón nói rằng: “Anh Lâm là người hạnh phúc. Giang hồ cũng từng trải, du đãng cũng từng qua, tất cả đều có ngọt bùi, đắng cay. Anh ấy được tự kết thúc cuộc sống của mình lúc mình muốn cũng là tốt. Đó là điều không phải giang hồ nào cũng làm được”.

Cuộc hôn nhân và nghĩa khí giang hồ

Thế nhưng, sau khi tham gia chốn giang hồ, dấn thân vào những cuộc thanh toán, chém giết khiến tình cảm của họ không đi đến đâu. Cô K.L. đi lấy chồng và sinh được mấy người con và cũng tạm gác lại những kỷ niệm về người đàn ông giang hồ gốc Bắc này. Năm 1988, Lâm được tự do cũng là lúc bà K.L. và tình cảm với chồng rạn nứt. Sau đó, vợ chồng bà K.L. chia tay nhau.

Đến năm 1992, bà và Lâm chính thức trở thành vợ chồng. Rửa tay quy ẩn, Lâm muốn xây dựng gia đình cùng vợ nuôi các con (con riêng của cô K.L. cũng được Lâm rất mực yêu thương). Nhưng đời ai học được chữ ngờ, một khi đã bước chân vào giang hồ, muốn rút chân ra không phải dễ, nghiệp chướng giang hồ Lâm đã gây ra và giờ phải gánh chịu. Bà K.L. tâm sự: “Có thể, thời gian trước, anh ấy gây ra những tội lỗi, sai lầm. Nhưng đối với mẹ con tôi, anh ấy là người chồng tốt người cha tốt. Anh ấy không bao giờ ăn hiếp người nghèo, anh ấy là giang hồ có nghĩa khí”.

Tôi đồng ý với ai đó nói rằng, người chồng giang hồ nhưng yêu thương vợ con thì vẫn là người tốt. Tôi cũng đồng ý rằng, kết cục của giang hồ Lâm chín ngón đỡ bi thảm và đau đớn hơn những giang hồ cùng thời với y và cả giang hồ thời mới như Dung “Hà”, Năm Cam. Tất nhiên, trong “đời sống” của giới giang hồ đầy “biến động ngầm” này thì sự cảm nhận, đánh giá của ai đó, đều mang tính chất tương đối. Nhưng, điều an ủi nhất đối với Lâm là y được chọn thời điểm, cách ra đi của mình. Lâm chết cũng là lúc mà những giai thoại về giang hồ du đãng Sài thành trước năm 1975 chấm dứt.

Nhóm phóng viên

72 thoughts on “Lâm ‘chín ngón’: Đường đời giang hồ 2

 1. I simply want to tell you that I am just beginner to blogging and site-building and absolutely savored you’re blog site. Most likely I’m going to bookmark your website . You really have remarkable writings. Bless you for sharing with us your web site.

 2. An impressive share, I recently given this onto a colleague who was doing a small analysis with this. And the man actually bought me breakfast because I came across it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for any treat! But yeah Thnkx for spending time to go over this, I’m strongly concerning this and really like reading more about this topic. If you can, as you grow expertise, could you mind updating your blog site with an increase of details? It is actually highly useful for me. Large thumb up for this text!

 3. Can I just say what a aid to seek out somebody who really is aware of what theyre talking about on the internet. You positively know how one can bring a problem to light and make it important. More folks need to read this and perceive this aspect of the story. I cant believe youre not more in style because you definitely have the gift.

 4. I know there are lots of firefox addons that help manage saving pictures, but what I am specifically looking for is, one which can allow me to simply paste the picture link and it will download the picture from that link. . Reason being, the pictures I am saving is has their own individual link and NOT on the same page itself..

 5. I want to know how to make my browser load fast on reboot. Most of the time, I only need the web browser but it takes ages because of other programs loading.. . I hope to find a way to boot up and get web browser straight up. I have IE, and FireFox and I am running windows xp media edition.. . Any suggestions?. . Thanks..

 6. I’d see all kinds of ads about blogging on the Internet to earn money, but don’t know of anybody that has actually made any money this way. I’d love to hear from anybody who has..

 7. I’ve seen other bloggers have more than one image per post, but the templates blogspot only allows one image per post. Does anyone know the .html or is there something else I have to do to get multiple images?.

 8. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

 9. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 10. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 11. I must show my admiration for your kindness in support of those individuals that really need guidance on this important content. Your real commitment to passing the message all around has been quite practical and has in most cases allowed some individuals like me to arrive at their targets. The useful hints and tips means a whole lot a person like me and still more to my fellow workers. Many thanks; from all of us.

 12. I cling on to listening to the news broadcast talk about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 13. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

 14. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 15. I’ll immediately grasp your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please let me realize in order that I may subscribe. Thanks.

 16. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 17. I think this is one of the most important information for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 18. After study a few of the blogs on your internet site now, we truly like your technique for blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and are checking back soon. Pls check out my site in addition and inform me what you consider.

 19. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 20. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really recognize what you are talking about! Bookmarked. Please additionally consult with my web site =). We may have a link alternate arrangement between us!

 21. Generally I do not read post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great post.

 22. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

 23. cqxsxsxio,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

 24. I was just looking for this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 25. I am just writing to let you understand what a terrific experience my friend’s princess undergone studying the blog. She discovered a wide variety of details, which include how it is like to have a wonderful teaching style to let folks without hassle comprehend selected tortuous topics. You actually did more than readers’ expectations. Thanks for producing those warm and helpful, trustworthy, revealing not to mention cool guidance on your topic to Kate.

 26. I haven¡¦t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 27. You actually make it appear so easy with your presentation however I in finding this matter to be actually something that I believe I would by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely huge for me. I’m taking a look ahead to your subsequent put up, I¡¦ll attempt to get the dangle of it!

 28. rxtckcpsfugNew Yeezy,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

 29. naturally like your website however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to tell the reality nevertheless I¡¦ll definitely come again again.

 30. I was just looking for this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative sites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 31. Good blog! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 32. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 33. Good day very nice website!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally¡KI am happy to find a lot of useful info right here in the submit, we’d like work out more techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 34. An impressive share, I merely with all this onto a colleague who was simply performing a small analysis within this. And then he the fact is bought me breakfast simply because I uncovered it for him.. smile. So well then, i’ll reword that: Thnx to the treat! But yeah Thnkx for spending plenty of time go over this, I’m strongly regarding this and love reading regarding this topic. If possible, as you become expertise, does one mind updating your blog with a lot more details? It truly is highly ideal for me. Massive thumb up in this post!

 35. while one intersperses white and black together for an Oreo-style palatte, but the most striking pair of the lot is unquestionably the multi-colored makeup, which blends shades from all over the color wheel for a look that perfectly skirts the line between loud and overbearing. Each pair then features contrasting laces and a Missoni tag on the tongue!

 36. Following successful contested jump shots over Lillard, Westbrook would occasionally trot back on defense making the rock the baby gesture.

 37. Now, the two are already plotting their first ever live performance of the song. Taylor Swift and Brendon Urie will open the Billboard Music Awards from Las Vegas on Wednesday, May 1, and we are beyond here for it.

 38. Pingback: NFL Jerseys
 39. What i don’t understood is actually how you’re not actually a lot more neatly-liked than you might be right now. You’re so intelligent. You already know thus considerably relating to this topic, produced me for my part believe it from so many numerous angles. Its like women and men are not interested until it is something to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs nice. At all times take care of it up!

 40. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 41. If your child develops a rash or irritation on his body for no apparent reason, it could be irritating substances present on new clothing worn without washing. For children with sensitive skin, the American Academy of Pediatrics (AAP) recommends washing new clothing and towels before using them.

 42. It¡¦s in point of fact a nice and useful piece of info. I¡¦m happy that you simply shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 43. What i don’t understood is if truth be told how you’re not actually a lot more neatly-preferred than you might be right now. You’re very intelligent. You already know therefore significantly with regards to this matter, produced me in my view believe it from so many numerous angles. Its like men and women are not fascinated unless it¡¦s one thing to do with Lady gaga! Your personal stuffs excellent. At all times maintain it up!

 44. wylsdoapn,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo eqjtwbg,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 45. uheskshjt,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will hyeevxhxx,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

 46. Hello, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 47. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

Comments are closed.