Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương (bài 2)

Tin số 2 của 4 tin về Sơn Vương

Cùng thời điểm đó, tuy bị đàn áp đẫm máu nhưng tiếng vang của phong trào Hội Kín Phan Xích Long vẫn lan tỏa khắp Nam Kỳ. Cậu bé Trương Văn Thoại nuôi dưỡng trong lòng một tư tưởng nghĩa hiệp pha trộn giữa hai nền văn hóa Đông và Tây.

Vì lẽ đó, thay vì đi theo con đường cách mạng, ông lại chống Pháp theo cách “hiệp khách giang hồ”.

Những ngày làm cách mạng

Năm 1925, 16 tuổi ông bỏ nhà đi theo một đại lão sư phụ ẩn cư học đạo, tu luyện võ công trên núi Thị Vãi và Mây Tàu.

Nơi ông ẩn cư tu luyện trên núi Thị Vãi là ngôi chùa cổ Linh Sơn Bửu Thiền Cổ Tự thuộc xã Phú Mỹ, huyện Tân Thành, tỉnh Bà Rịa – Vũng Tàu. Ngôi chùa này được xây cất tre lá, không tên từ thời Vua Gia Long bôn tẩu lánh nạn Tây Sơn. Các thư tịch cổ cho biết, người dựng chùa là ni sư Diệu Thiện có tên trần tục là Lê Thị Nữ.

Bà đã có công nuôi dưỡng, che giấu Vua Gia Long trong thời gian nguy khốn nên sau khi khôi phục ngai rồng, ông đã phong thánh cho ni sư là Linh Sơn Thánh Mẫu và sắc ấn cho ngôi chùa với tên mới là  Linh Sơn Bửu Thiền Tự. Ngôi Linh Sơn Bửu Thiền Tự từng là nơi tụ họp của nghĩa quân Phan Xích Long trong thời gian mới khởi phát. Phải chăng, đại lão sư phụ của Sơn Vương là một trong những thành viên Hội Kín Phan Xích Long còn sống sót?

Ông Sáu Xiêm tìm năm sinh của Sơn Vương trong sổ ghi chép của gia đình.

Học võ được 1 năm thì sư phụ viên tịch, Trương Văn Thoại trở về Sài Gòn. Ông đi thẳng đến tòa soạn tờ Đông Pháp Thời báo xin làm việc miễn lương. Năm 1925, luật sư Phan Văn Trường phối hợp với Nguyễn An Ninh cho tái lập tờ báo Tiếng Chuông Rè, Trương Văn Thoại đến xin làm cộng sự.

Buổi chiều ngày 21/3/1926, Trương Văn Thoại phụ giúp ông Trương Văn Kỉnh tổ chức quy tựu quần chúng để Nguyễn An Ninh diễn thuyết bài xích thực dân Pháp.

3 ngày sau, ông Nguyễn An Ninh, Trương Văn Thoại, Trương Văn Kỉnh và hàng trăm người khác bị mật thám bắt nguội đưa về giam ở bót Catinat Sài Gòn.

Tại bót Catinat, Chánh thanh tra mật thám Đông Dương là cò Bazin buộc những người bị bắt giữ phải ký tên vào một tờ khai ghi sẵn có nội dung buộc tội Nguyễn An Ninh lập đảng cướp làm phản, quấy nhiễu dân chúng, mưu toan cướp chính quyền. Ai chấp nhận ký sẽ thả ngay và cấp tiền xe về quê.

Hai anh em họ Trương cùng với hơn 60 người khác cương quyết không ký nên tiếp tục bị giam giữ. Đích thân tên cò mật thám Bazin khét tiếng tàn ác vào tận phòng giam dùng ba trắc “pín ngựa” đánh đập từng người để buộc họ ký tên.

Bằng uy tín của mình, luật sư Phan Văn Trường đã viết một bài tố cáo bót Catinat giam giữ người dân vô cớ, trái luật. Bài tố cáo vừa đăng trên báo Tiếng Chuông Rè vừa được gửi thẳng đến tay Thống đốc Nam Kỳ là Cognacq. Trước lý luận sắc bén của bài báo tố cáo, Thống đốc Nam Kỳ Cognacq đành ra lệnh cho Bazin thả hết những người bị giam giữ.

Thoát tù, Trương Văn Thoại tiếp tục tìm nơi ẩn cư. Bộc bạch trong hồi ký, thời gian này ông vào núi tu luyện thêm võ công.

Ngồi vỉa hè tự bán sách của mình sáng tác

Năm 1931, ông trở lại Sài Gòn và bắt đầu viết một loạt tiểu thuyết xã hội với bút danh Sơn Vương.

Có thể nói, ông là một văn sĩ có tài thu hút độc giả bằng những tiểu thuyết kỳ tình xã hội lúc bấy giờ. Ông mô tả những tướng cướp lãng tử, giàu lòng nghĩa hiệp, chuyên cướp của nhà giàu để chia cho người nghèo.

28_nha1499
Nhà may Nam Hưng trên đường Lefebvre thời Pháp thuộc (nay là đường Nguyễn Công Trứ, phường Cầu Ông Lãnh, quận 1, TP HCM) – Nơi Sơn Vương từng tá túc cùng Nguyễn Phương Thảo – Tướng Nguyễn Bình.

Trong hồi ký, ông tự bạch rằng tác phẩm của ông luôn nhắm vào 5 mục tiêu: 1/ Cốt truyện lấy đề tài thường xảy ra trong tầng lớp bình dân; 2/ Giải trí, giáo dục, răn đời, làm ác gặp ác, làm lành gặp lành; 3/ Đả phá chính sách thực dân, gợi lòng yêu nước; 4/ Tả chân bình dị, bênh vực kẻ cô thế, bài xích quan liêu; 5/ Đất nước Việt Nam là của người Việt Nam.

Sau 3 năm viết tiểu thuyết, bút danh Sơn Vương bắt đầu có vị trí trong lòng độc giả thợ thuyền bình dân khắp các tỉnh thành Nam Kỳ.

Kể từ đầu năm 1931, người dân Sài Gòn thường trông thấy một thanh niên cao, gầy, ăn nói mềm mỏng, mặc bộ đồ xá xẩu (thường phục của người Hoa), trải chiếu trên vỉa hè đường De La Some (Nay là đường Hàm Nghi) bán sách do chính mình sáng tác và ấn hành. Ông hòa nhập vào cuộc sống vỉa hè của giới cạo gió giác hơi, chiêm tinh gia đường phố và phu xe.

Thời gian này ông bày bán hơn 20 đầu sách như: “Bạc trắng lòng đen”, “Lỗi hẹn quên thề”, “Ngọc lầm với đá”, “May nhờ rủi chịu”, “Làm ơn mắc oán”, “Kẻ thù dân tộc”, “Thà được làm chó hơn được làm người”, “Làm nhơn được vợ, Phản bạn vì tình”, “Chén cơm lạt của người thất nghiệp”, “Sâu bọ nổi lên làm người”… Hầu hết những quyển sách của ông được in khổ nhỏ (15,5 x 12cm) và mỏng khoảng vài chục trang để giới thợ thuyền, giới lao động bình dân có thể nhét vào túi áo dành đọc trong những giờ giải lao. Trong số sách có xin giấy cò xuất bản (1 loại giấy phép thời đó), ông chen vào những quyển tiểu thuyết in thủ công có nội dung kêu gọi nhân dân chống thực dân Pháp.

Thỉnh thoảng, ông gom góp số tiền lãi từ việc bán sách mua gạo chia thành những bao nhỏ rồi lén ném vào những ngôi nhà nghèo khó ở ngoại thành.

Mỗi khi vắng khách, ông ngồi tại vỉa hè sáng tác hoặc giao du kết bạn với những phu xe ngựa Malabar.

Xe ngựa Malabar là một loại “xe ngựa taxi ” phổ biến ở Sài Gòn giai đoạn đó. Thời đó, giới phu xe ngựa đa phần là người Ấn Độ di cư từ vùng biển Malabar, Pondichéry (Ấn Độ) hay từ Singapore đến Sài Gòn kiếm cơm. Vì vậy, người ta gọi chung loại “xe ngựa taxi” này là xe malabar. Người Ấn Malabar có tính cẩn thận cao nên một số được tuyển dụng làm gác-dan (bảo vệ cổng) và hành nghề đổi tiền. Họ đặt chiếc thùng to như chiếc bàn trên vỉa hè rồi treo những cọc tiền lủng lẳng để đổi tiền lẻ cho khách qua đường. Từ giới xe ngựa Malabar, Sơn Vương lan rộng mối quan hệ của mình với giới phu bốc vác Malabar, gác dan Malabar và giới đổi tiền để bổ sung kiến thức… cướp cho mình.

Với giới phu xe, Sơn Vương tìm hiểu thói quen đi chợ, mua sắm và địa chỉ của giới nhà giàu. Với giới gác-dan, ông tìm hiểu công thức bảo vệ. Với giới đổi tiền, ông tìm hiểu những địa chỉ giàu có. Ông tự lập cho mình một loạt những kế hoạch cướp táo bạo.

Trong thời gian ngồi vỉa hè bán sách, khi đêm xuống, ông cuốn chiếu về tá túc trong căn gác trọ của tiệm may Nam Hưng ở số 2, đường Lefebvre (nay là đường Nguyễn Công Trứ, phường Cầu Ông Lãnh, quận 1, TP HCM). Ông Tư Chiêu – chủ tiệm may Nam Hưng – là bạn đồng liêu của ông Trương Đình Cung Anh (thân phụ của Sơn Vương) từ thuở tóc còn để chỏm ở quê Gò Công.

Giữa năm 1933, đám lính cò không cho giới hàng rong bám vỉa hè đường De La Some, Sơn Vương dời địa điểm bán sách sang lề đường Charner (Nguyễn Huệ). Tại đó, ông gặp gỡ với một thanh niên lang bạt tên là Nguyễn Phương Thảo, sau này trở thành Trung tướng độc nhãn Nguyễn Bình – Tư lệnh các lực lượng quân sự Nam Bộ những năm đầu cuộc kháng chiến chống thực dân Pháp (1945-1954).

Từ cuộc hội ngộ kết tâm giao này, Sơn Vương đã quyết định đánh cướp để giúp bạn có tiền mở tiệm giặt ủi, đồng thời cứu trợ người nghèo.

Cướp kiểu… tiểu thuyết

Sau khi thành công vụ cướp tiền của René Gaillard, nghĩ mình đã nằm ngoài tầm điều tra của cảnh sát, Sơn Vương còn tiếp tục đi “hát” thêm 4 phi vụ đậm chất hiệp khách giang hồ nữa. Đặc trưng nhất là vụ cướp tiền của giang hồ Sáu Ngọ.

Người thứ 2 từ trái sang, được cho là Sáu Ngọ. Ảnh Internet.

Tại Chợ Lớn những năm đó, có 2 ông vua đầu tư sòng bạc lớn, đó là Tư Nhiều và Sáu Ngọ. Sáu Ngọ có tên Tây là Paul Daron. Sáu Ngọ là chồng của nghệ sĩ sân khấu cải lương tài danh Bảy Nam. Ông là người bỏ tiền cho nghệ sĩ Bảy Nam lập gánh cải lương Nam Hưng Ban. Sau khi chia tay nghệ sỹ Bảy Nam, ông đã gặp và kết bạn tình với mỹ nữ Trần Ngọc Trà, tức Ba Trà – một nhan sắc lừng danh Sài Gòn.

Khi mới quen, để lấy lòng người đẹp, Sáu Ngọ đặt may tặng cho Ba Trà 365 bộ đồ để thay đổi mỗi ngày. Dưới trướng Sáu Ngọ là hàng chục sòng bài có giấy phép của chính quyền Pháp. Chỉ riêng sòng ở vườn Bureau (nay là Công viên Tao Đàn), mỗi ngày Sáu Ngọ thu 2 bao tiền.

Hằng ngày, Sáu Ngọ thường sai gạc-đờ-co của mình là Sáu Maniven đi cùng tài xế đến từng sòng thu tiền. Sáu Maniven xuất thân là giang hồ bến xe Cái Vồn, Cần Thơ, dưới trướng của đại ca giang hồ Năm Lửa, tức Trần Văn Soái. Sau này, Năm Lửa trở thành tướng lĩnh quân đội Hòa Hảo. Trong một lần giành khách bán cho xe đò đường dài Cái Vồn – Chợ Lớn,  Sáu dùng cây ma-ni-ven (tay quay khởi động xe) đánh chết đối thủ rồi trốn về Sài Gòn ẩn náu. Vì vậy, Sáu có hỗn danh là Sáu Maniven. Sáu Ngọ thu tuyển Sáu Maniven làm gạc-đờ-co cho mình. Là dân gốc giang hồ có án nên Sáu Maniven không dám xài súng mà chỉ lận trong lưng con dao dâu.

Sau khi điều nghiên, Sơn Vương nhận thấy hằng ngày cứ đến tầm 19 giờ là Sáu Maniven cùng tài xế lái xe hơi đến sòng ở vườn Bureau thu tiền rồi tiếp tục chạy về hướng Thị Nghè. Ông quyết định hành động một mình. “Canh me” lúc Sáu Maniven vừa rời xe hơi bước vào sòng, ông leo lên ghế sau xe chĩa súng vào đầu tài xế khống chế. Sáu Maniven ôm bao tiền trở ra, mở cửa xe, ông tiếp tục chĩa súng vào đầu. Sáu Maniven chỉ còn biết riu ríu ôm bọc tiền ngồi vào xe cạnh Sơn Vương.

Sơn Vương buộc tài xế chạy tiếp về hướng cầu Thị Nghè. Khi đến chỗ vắng, Sơn Vương đẩy tài xế lẫn Sáu Maniven ra khỏi xe rồi cầm lái phóng xe biến vào đêm tối.

Sáu Ngọ bị cướp tiền thu sòng bài rất đau nhưng không dám tố cáo với cò Pháp. Nếu làm rùm beng, chính Sáu Ngọ bị bể nồi cơm. Sáu Ngọ lệnh cho Maniven: “Đi tìm hung thủ, gặp đâu giết đó”. Maniven chưa tìm ra hung thủ là ai thì Sơn Vương bị bắt bởi vụ cướp xe chuyển tiền lương của Sở cao su.

Trong vụ cướp xe chuyển tiền lương của Sở cao su, Sơn Vương bị hở sườn một chi tiết không đáng có. Đó là ông đã sử dụng chiếc xe hơi đắt tiền Clément Bayard của Năm Đường mượn. Vì là xe hơi đắt tiền nên khắp Sài Gòn chỉ có 5 chiếc.

Không hổ danh là trùm mật thám Sài Gòn, qua mô tả của gã gạc-đờ-co René Gaillard, cò Bazin – Chánh sở Mật thám ra lệnh cho lính tra bộ tìm địa chỉ của 5 chiếc Clément Bayard hiện có tại Sài Gòn. Sau khi sàng lọc, cò Bazin nhận thấy ngày xảy ra vụ cướp, chủ nhân của 4 chiếc kia đều có chứng cứ ngoại phạm. Chỉ có chiếc của tên công chức Pháp mà Năm Đường làm tài xế có nhiều dấu hiệu nghi vấn.

Tra hồ sơ, cò Bazin biết được chủ nhân của chiếc xe đang đi nghỉ hè cùng vợ con ở Pháp. Trước khi đi nghỉ hè, ông ta giao chiếc xe cho tài xế riêng tên thường gọi là Năm Đường chăm sóc.

Không chần chờ, Bazin cho lính đi lùng bắt Năm Đường.

Tin Cùng Chủ Đề<< Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương – 1Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương (bài 3) >>

110 thoughts on “Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương (bài 2)

 1. I just want to say I am just newbie to weblog and actually enjoyed this website. Very likely I’m likely to bookmark your blog . You amazingly come with amazing well written articles. Appreciate it for sharing your web site.

 2. For the “letter to the editor,” can one send his/her blog post to the editor. The instructions say: “Letters to the editor should only be sent to The Times, and not to other publications. We do not publish open letters or third-party letters.”. . Does that mean blog posts, too?. . Thanks a lot..

 3. Chances are you’ll even uncover a solution admirer for there are actually changes inside your like daily life and really like of everyday living – you have certainly not dreamed of, all without excessive effort in your portion!

 4. What i don’t understood is in fact how you’re now not actually much more smartly-liked than you may be right now. You’re very intelligent. You understand therefore significantly with regards to this subject, made me individually believe it from a lot of various angles. Its like women and men aren’t involved until it is something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs great. All the time care for it up!

 5. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 6. Very good written story. It will be valuable to anybody who employess it, as well as me. Keep doing what you are doing – can’r wait to read more posts.

 7. Good blog! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

 8. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

 9. I am typically to blogging and i genuinely appreciate your content. The content has really peaks my interest. I will bookmark your site and maintain checking for new data.

 10. I have learn some just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you place to make the sort of magnificent informative site.

 11. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 12. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 13. I will immediately grasp your rss as I can’t find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me understand so that I may subscribe. Thanks.

 14. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite certain I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

 15. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is actually annoying. A good website with exciting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 16. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this information So i am happy to express that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much no doubt will make sure to don¡¦t put out of your mind this website and provides it a look on a constant basis.

 17. Thank you, I’ve recently been searching for info about this topic for a long time and yours is the best I’ve discovered till now. But, what concerning the conclusion? Are you positive concerning the source?

 18. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 19. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch! “We know what happens to people who stay in the middle of the road. They get run over.” by Ambrose Gwinett Bierce.

 20. Thank you, I have recently been looking for info approximately this topic for a while and yours is the greatest I have came upon till now. However, what concerning the bottom line? Are you sure about the source?

 21. I haven¡¦t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 22. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything such as this just before. So nice to discover somebody with some original ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this fabulous website is a thing that is needed on the net, someone after a little originality. beneficial problem for bringing a new challenge on the internet!

 23. I enjoy you because of your own labor on this website. Ellie loves getting into research and it’s obvious why. My partner and i know all relating to the powerful method you offer vital tactics on this web site and in addition attract participation from people on the point and my child is certainly understanding so much. Enjoy the remaining portion of the year. You’re conducting a wonderful job.

 24. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 25. I just want to mention I’m very new to blogging and site-building and truly loved this web page. More than likely I’m likely to bookmark your blog . You definitely come with perfect articles. Thanks for revealing your blog site.

 26. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 27. Thanks for sharing superb informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect website.

 28. Hi, i think that i saw you visited my site thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 29. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A great read. I will definitely be back.

 30. I as well as my pals have already been reading the great information on your web site while quickly I got a terrible feeling I never expressed respect to the web blog owner for those strategies. Those guys came consequently excited to see them and already have truly been using these things. Thank you for actually being indeed kind as well as for finding varieties of extraordinary tips most people are really desperate to discover. Our own honest apologies for not expressing gratitude to earlier.

 31. wsnuqfn Adidas Yeezy,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

 32. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 33. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 34. I wish to write articles based on the information collected through some copyright books. I won’t copy – paste the material but edit or modify it in such a way that the meaning remains the same. I would also give credit to the books and their authors. Am I breaking any copyright laws?.

 35. I’m seeking to figure out as much regarding the on the internet browsing neighborhood as I can. Can anyone advise their preferred blog sites, twitter manages, or websites that you discover most extensive? Which ones are most preferred? Many thanks!.

 36. Simply just how does one make money from blog sites? Exactly how does one beginning it or set about it? Exists a details means to do it? Just just how does one earn money from blog sites to begin with? Where does one get going in this? Do you have to market as well as utilize your bank card? Exist any type of specific kinds of rules you have to adhere to? Do you need to set the blog site up on your own or exist ones that aid you set up it up? How do you get marketers on your blog? Are individuals limited to the variety of blog sites online? How often do you get paid?. Many thanks for the help!.

 37. Good day very nice web site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally¡KI am satisfied to search out so many helpful information right here in the post, we want work out extra strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 38. hi!,I really like your writing very much! proportion we be in contact more about your article on AOL? I need an expert in this house to resolve my problem. Maybe that’s you! Looking ahead to see you.

 39. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I¡¦ll try and check back more often. How frequently you update your website?

 40. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 41. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and net and this is really irritating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 42. I just could not depart your site before suggesting that I actually loved the standard info a person provide on your guests? Is gonna be again often in order to check up on new posts

 43. Good website! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 44. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days..

 45. I¡¦ll right away seize your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me realize so that I could subscribe. Thanks.

 46. Daimler, the parent company of Mercedes-Benz, said that the company has been “widely engaged” with the European Commission and is not expected to be fined. BMW said in a statement that it believes the investigation is “trying to steal the concept of interest coordination and illegal monopoly in an allowable industry.”

 47. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal web-site.

 48. It appears there are internet sites and blogs dedicated to many activities, such television, songs, lives of stars, etc. Yet I actually can not find web sites as well as blog sites committed to reading, sadly an afterthought when it involves pastimes … Any individual understand some actually popular and also fantastic ones? Traditional and current literature are both amazing with me, considering that I check out both … Thanks so much! =o-RRB-.

 49. I intend to blog about problems I don’t desire connecting with my ‘work’ self. How do I select a blog host that has an excellent privacy record, to put it simply, I do not desire it to be easy for people to pair up my IP address or accessibility my personal details. Additionally, having set the blog site up, how do you motivate high quantity site visitors?. I’ve just utilized LJ prior to and I wish to attempt something a bit different, yet privacy is the greatest problem for me. Would invite ideas of good cost-free blog site hosts.

 50. Pingback: Nike Shoes
 51. Sen. Elizabeth Warren impressed this week at a national gathering of women of color in Houston. Attendees of the She the People forum told both NBC News and CNN that Warren was the most impressive candidate at the event, which featured eight Democratic candidates.

 52. As the two teens lay unconscious amid the chaos and wreckage, Linsey, who was also wounded by shrapnel, was faced with an impossible decision — which of his children he should try to help first.

 53. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 54. This design is steller! You most certainly know how
  to keep a reader amused. Between your wit and your videos,
  I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
  Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 55. For several minutes, the Portland Trail Blazers’ star guard sat quietly on his sofa, chowing down on fried catfish, red beans and rice, and broccoli. And then suddenly, he spoke: I’m getting rid of these mother——- tomorrow.

 56. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 57. “Look, I’m not going to judge whether or not she thought it was sufficient,” said Biden. “I said privately what I said publicly: I’m sorry she was treated the way she was treated, I wish we could have figured out a better way to get this thing done, I did everything in my power to do what I thought was within the rules to be able to stop things.”

 58. Hello, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 59. Somebody necessarily help to make seriously posts I’d state.
  That is the first time I frequented your website page and to this
  point? I surprised with the research you made to create this actual publish incredible.
  Great job!

 60. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and amusing,
  and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.

  The issue is something too few men and women are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I came across this during my
  hunt for something concerning this.

 61. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

 62. Actually my blog site name is not appropriate to my blog specific niche. in this time i want to convert my blog site to a web site via blog writer. yet i do not recognize if i will do it, after that how much will impact my blog website traffic?.

 63. I simply want to mention I am all new to weblog and seriously enjoyed this web site. Most likely I’m want to bookmark your blog . You absolutely have really good writings. Thank you for sharing with us your website page.

 64. I wish to start my very own blog site: are there such thing as blogs that are totally “open”, and anyone can view it? I keep pertaining to the kind where you have to add various other “close friends” to use the site. Links appreciated. Thanks!.

Comments are closed.